Studiedag VVPT 2020: Grens-verleggingen. Transculturele zorg: van obstakel naar kans.

Tijdens deze studiedag nemen we de externe en interne zoektocht van gezinnen op de vlucht als uitgangspunt.

Het verlaten van hun landsgrens betekent voor veel van deze gezinnen een verlies van het vertrouwde en het moeten opbouwen van een bestaan in een nieuw en vreemd land. Trauma’s verbonden met deze ontworteling hebben vaak een bijkomende invloed op alle gezinsleden.

We stellen ons de volgende vragen: Wat is de impact van deze vorm van migratie op ouderschap en op de ontwikkeling van kinderen en adolescenten? Wat zijn de specifieke problemen van het opgroeien in een transculturele situatie? Kan het vraagstuk van de integratie ook als een kans bekeken worden in plaats van als een obstakel? Wat betekent cultuur als kader in de etno-psychotherapie? Dienen we migranten te behandelen als westerse patiënten of menen we dat deze doelgroep slechts te behandelen is vanuit een geëigende kennis over de cultuur van herkomst? En wat is de impact van dit alles op de psychoanalytisch psychotherapeut en zijn of haar kader? Welke grens moeten wij verleggen? Hoe gaan we om met de onvermijdelijke onzekerheid die we ontmoeten in het werk met deze problematiek? Welk appel horen en voelen we in het particuliere lijden van deze gezinnen?

In de lijn van de VVPT-traditie wordt dit een klinisch georiënteerde studiedag, met de focus op de psychoanalytische psychotherapeutische praktijk en dus behoorlijk wat casuïstiek. Eveneens naar VVPT-traditie wordt theoretische reflectie en verdieping niet uit de weg gegaan en krijgt de deelnemer ruimte voor eigen reflecties en klinische en theoretische vragen, in dialoog met de sprekers.

We kijken ernaar uit op deze dag zowel ervaren psychoanalytisch psychotherapeuten te ontmoeten alsook klinisch psychologen of anders gevormde psychotherapeuten zonder voorkennis van het psychoanalytisch gedachtengoed. Een speciaal welkom gaat uit naar deelnemers aan de postgraduaatopleidingen en eerstelijnspsychologen.

Eigenschappen

Startdatum 31-01-2020
Einddatum 31-01-2020
Inschrijven kan tot 26-01-2020
Locatie UPC KULeuven
Attachment flyer studiedag 2020 VVPT - Grens-verleggingen.pdf

De inschrijvingen werden afgesloten. Wenst u alsnog deel te nemen, gelieve contact op te nemen via info@vvpt.be.